Wat kun je maximaal lenen in 2022?

Ook in 2022 is het niet mogelijk meer te lenen dan het huis waard is. Dat betekent dus maximaal 100% van de woningwaarde.

Wel is de lage hypotheekrente voor veel huizenbezitters een gelegenheid om hun huidige hypotheek nog eens onder de loep te nemen. De lage rentestand geeft namelijk nieuwe voordelen. Een hypotheek blijft echter wel maatwerk!

In deze blog nemen we een aantal ontwikkelingen door:

Tweeverdieners gaan erop vooruit

Goed nieuws voor tweeverdieners. Zij kunnen in dit jaar meer hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt namelijk voor 90% mee bij een berekening voor de maximale hoogte van de hypotheek. Afgelopen jaar wss dit 10% minder. 

Hierdoor is het dus mogelijk een hogere hypotheek af te sluiten. Als je vorig jaar bijvoorbeeld maximaal 300.000 euro kon lenen, dan ligt de maximale hypotheek in 2021 tussen de €10.000 en €12.000 hoger.

Ook goed nieuws voor starters

Starters op de woningmarkt worden tegemoetgekomen met de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Zo ontstaan er meer mogelijkheden en vergroten hun kansen op de markt. 

Vanaf april 2021 gelden de volgende voorwaarden om van de vrijstelling gebruik te maken:

– Je bent tussen 18 en 35 jaar oud
– De maximale waarde van de woning is €400,000
– Het is de eerste keer dat je startersvrijstelling aanvraagt 

Al met al bespaar je het reguliere tarief van 2% over de koopsom. Toch mooi meegenomen! 

Hoe zit het met de studieschuld?

Dit jaar zal de studielening minder zwaar wegen op het maximale bedrag van je hypotheek. 

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR), maar je kunt deze wel het beste melden tijdens het gesprek met de hypotheekadviseur.

Een studieschuld heeft namelijk invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. De hypotheekverstrekker wil uiteraard voorkomen dat je een hypotheek afsluit waarvan je de hypotheeklasten niet kunt betalen.

DGA Financieel adviseurs

Wat is het maximale bedrag dat je kunt lenen? Hoe zit het met hypotheek garantie en wat is de geschikte hypotheekvorm voor jou? 

Bij DGA kun je rekenen op onafhankelijk advies en persoonlijke begeleiding. Voor meer informatie raden wij je aan een kijkje te nemen op de website van DGA Financieel Adviseurs.