Faq

Vragen

Hieronder lees je de veelgestelde vragen. De antwoorden geven inzicht in onze werkwijze.

Staan jouw vragen er niet bij? Stel je vragen dan via de knop onderaan de pagina, via mail of telefonisch en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk. Help ons met het aanvullen van deze lijst met veelgestelde vragen, zodat ook anderen er wat aan hebben.

Kan ik zelf mijn huis verkopen?

Zeker, dat kan. Je kunt je alleen afvragen of je dat wel wilt.
Het lijkt namelijk of je geld bespaart door geen, of een heel goedkope, makelaar in te schakelen.
In de praktijk blijkt dat tegen te vallen.
Ten eerste ben je er veel tijd aan kwijt, wat natuurlijk eigenlijk ook geld is. En wees eerlijk, er zijn leukere dingen te bedenken.
Ten tweede ben je nooit helemaal zeker van je zaak, er zitten veel juridische haken en ogen aan het verkopen van een huis.
Ten derde is onderhandelen over huizenprijzen waarschijnlijk geen dagelijkse kost voor je.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een makelaar kost inderdaad geld, maar levert door zijn werkwijze en ervaring ook altijd geld op. Wij durven te stellen dat een goede makelaar altijd geld oplevert in plaats van geld kost.

Moet een verkoper alles over zijn huis vertellen?

De verkoper heeft een informatieplicht. Hij is verplicht te laten weten of de woning gebreken heeft en welke dat zijn. Maar als het gaat om overduidelijke gebreken die de koper zelf ook meteen kan zien, dan hoeft hij die niet apart te noemen.
De koper heeft zelf de plicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning en alles wat invloed kan hebben op zijn woonplezier.
Komt de koper er later achter dat er dingen zijn verzwegen of ergens over is gelogen, dan kan hij een schadevergoeding eisen of de koop terugdraaien.
Het is dus in zijn eigen belang dat de verkoper de koper goed informeert.
Ook, of juist, over zaken die hij liever niet vertelt.

Wat moet ik zelf doen / aanleveren voordat mijn woning op internet wordt geplaatst?

Het eerste wat je moet doen, voordat de foto's worden gemaakt en voor elke bezichtiging, is opruimen. Zorg dat alles netjes is en er zo min mogelijk dingen rondslingeren. Je wilt bezoekers laten zien dat het prettig wonen is hier. Een mooie bos bloemen zorgt meteen voor een prettig gevoel.
Daarnaast hebben wij een aantal documenten nodig. De akte van levering, gegevens over erfpacht en over de Vereniging van Eigenaren. En je moet een paar lijsten invullen met vragen over de woning, bijvoorbeeld de Lijst van Zaken.
Wij sturen je die zodra je besloten hebt met ons in zee te gaan.

Wat is het verschil tussen een NVM makelaar en een niet NVM makelaar?

Makelaar is geen beschermd beroep meer. Dat betekent dat iedereen zich makelaar kan noemen.
De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen, waar je alleen lid van kunt worden als je een HBO-opleiding Makelaardij met goed gevolg hebt afgesloten. Een NVM makelaar is dus goed opgeleid en is verplicht jaarlijks zijn kennis op peil te houden.
Een NVM makelaar moet zich houden aan de NVM-Erecode. Dit betekent dat hij alle regels van de NVM in acht moet nemen en de belangen van de klant vooropstelt. Bij het inschakelen van een NVM makelaar, kies je voor zekerheid. Je kunt bij de NVM terecht voor klachten/geschillen over de NVM makelaar. Daarbij is elke NVM makelaar verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Dit is ook in jouw belang.

Nog een voordeel van een NVM-makelaar is dat hij/zij de NVM-bestanden kan inzien en je op de hoogte kan brengen van de nieuwste te koop staande woningen. Hij kent de markt en geeft goed onderbouwd advies.

Kijk voor nog meer info op www.nvm.nl

Wat is het energielabel en heb ik dat nodig?

Misschien wel de meest voorkomende veelgestelde vragen. Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energie-zuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.
Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.
Verkoop je een woning zonder energielabel, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro.
Het aanvragen van een energielabel kost geld. Dit bedrag kan variëren van een paar euro tot een paar tientjes. De erkend deskundige, die je aanvraag controleert, kan zelf de prijs bepalen.
Kijk voor meer informatie op https://www.energielabel.nl/woningen/

Worden onze afspraken vastgelegd?

Zeker! Dat is natuurlijk heel belangrijk. Als je van ons een waardebepaling of prijsadvies krijgt, staan daar ook meteen de tarieven van de verkoopkosten in. Ga je met ons in zee? Dan maken wij een Overeenkomst tot Dienstverlening (OTD), waarin alle afspraken staan en die door beide partijen ondertekend wordt. Daarna krijgt ieder een exemplaar, zodat je altijd terug kunt lezen hoe het ook alweer zat.

Hoe gaan jullie om met mijn privacy?

Alle NVM-makelaars nemen je privacy erg serieus en zien de regels rondom gegevensbescherming als logische fatsoensnormen.
Wij verwerken je gegevens zorgvuldig en volgens de wettelijke voorschriften en besteden veel aandacht aan een adequate beveiliging zodat je gegevens worden beschermd tegen ongeautoriseerd gebruik, ongeautoriseerde toegang, wijziging en onrechtmatige vernietiging.

Weet de verkopende makelaar hoeveel ik als potentiële koper moet bieden?

Ja, zoveel mogelijk. En liefst nog meer.
Want de verkopende makelaar behartigt de belangen van de .. juist, de verkoper. Zijn doel is om diens huis tegen de allerhoogste prijs te verkopen. En laat dat nou net niet jouw bedoeling zijn als jij een huis wilt kopen.

Waarom vis ik als koper steeds achter het net?

Het korte antwoord is: door de krapte op de huizenmarkt. Er zijn gewoon niet genoeg huizen voor alle mensen die aan het zoeken zijn. Dat zorgt ervoor dat men tegen elkaar op gaat bieden en zo de prijzen steeds hoger worden.
Een manier om je kansen te verbeteren is door een aankoopmakelaar in de arm te nemen.
Makelaars verkopen liever aan collega’s, omdat die vaak uitstekend op de hoogte zijn van de financiële positie van hun klanten. Dan krijg je later geen gezeur als de financiering toch niet rond komt bijvoorbeeld.

Wat is een reëel bod?

Als je gaat bieden, wil je natuurlijk wel dat je bod serieus genomen wordt. Je kan daarom beter niet te laag bieden. Is het verschil tussen de vraagprijs en jouw bod te groot? Dan is in onderhandeling gaan ook erg lastig.
Een stuk hoger bieden dus? Ook dit is een valkuil. Logisch dat je, wanneer je met vijftien andere mensen het appartement van je dromen aan het bezichtigen bent, een bod wilt doen voor het weg is. Maar overhaast bieden op een huis is niet zonder risico’s. Straks wordt je hypotheek niet goedgekeurd en sta je alsnog met lege handen. En je wilt toch ook niet veel teveel betalen?
Vergeet ook de ontbindende voorwaarden niet. De bekendste gaat ook over de financiering. Dat, als je geen financiering krijgt, de koop niet door hoeft te gaan.

Wat moet ik zelf uitzoeken als koper?

Je hebt als koper zelf een onderzoeksplicht. Je moet bijvoorbeeld bij de gemeente navragen of je de woning mag verbouwen, mocht je dat van plan zijn. Ook wordt van je verwacht dat je overduidelijke gebreken zelf opmerkt en hierover afspraken maakt.
Wij raden altijd aan om een bouwtechnische keuring te laten doen, waarbij ook wordt gekeken in bijvoorbeeld de kruipruimte.
Een ander ding waarvan je je goed op de hoogte moet stellen is hoe het met de Vereniging van Eigenaren gesteld is. Is die officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is er een aparte bankrekening? Wordt er vergaderd en wordt er een maandelijkse bijdrage betaald? Is er een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) en een gezamenlijke opstalverzekering? En wat staat er in de notulen?
Je zou voor minder een makelaar in de arm nemen, toch?

Wat is erfpacht?

De erfpachter heeft in economische zin een positie die nagenoeg gelijk is aan de positie van de eigenaar. Hij mag de grond in erfpacht voorzien van een opstal en de erfpachter heeft het recht het erfpachtrecht, inclusief de opstal, te verkopen.
Voor de erfpacht betaalt de erfpachter aan de eigenaar (bij erfpacht vaak de bloot eigenaar genoemd) jaarlijks een bedrag, de canon. In de praktijk komt het overigens vaak voor dat de canon in één keer voor de gehele looptijd van de erfpacht wordt afgekocht.
Erfpacht wordt vaak verleend voor een bepaalde tijd; 49 en 99 jaar komen het meeste voor. Door de lange looptijd kan een vaste canon geleidelijk relatief laag worden. Hoe lager de canon en hoe langer de resterende looptijd, hoe waardevoller het recht van erfpacht. In de praktijk wordt de erfpacht verlengd als de looptijd is verstreken, maar de canon kan aanzienlijk hoger worden. De blote eigenaar kan zo uiteindelijk profiteren van de waardestijging van de grond.
Oorspronkelijk komt het recht van erfpacht voor in de landbouw, waar het nu ook nog veel wordt toegepast als agrarische erfpacht. Deze erfpachtovereenkomsten worden aangeboden door particuliere en institutionele beleggers in landbouwgrond.
(bron: Wikipedia)