Stijgende Hypotheekrente: effect op de markt

Ben jij van plan een huis te kopen? Dan heb je vast al vernomen dat de hypotheekrente in een stijgende lijn zit. Om nog te profiteren van de lage rentestanden vraagt men daarom massaal nieuwe hypotheken aan. Is het verstandig zo snel mogelijk een hypotheek af te sluiten of overschatten we het effect dat deze stijging heeft op de huizenmarkt?

.

Het gedrag op de markt 

De rentes stijgen al sinds het vierde kwartaal van 2021. Het gaat echter om een beperkte stijging van de zeer lage hypotheekrentes. Het is namelijk nog steeds mogelijk de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten tegen een relatief laag tarief. Wel merken we op dat deze ontwikkeling een verandering teweeg heeft gebracht in het gedrag van woningzoekenden en woningbezitters.

.

Minder aankopen, toch meer hypotheken

Er zijn nu al geruime tijd meer huizenzoekers dan mensen die hun huis te koop aanbieden. Toch blijkt uit de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat het aantal hypotheken dat wordt afgesloten blijft stijgen. Zij merken een stijging op van bijna 40% ten opzichte van een jaar geleden. De verklaring hiervoor is dat woningbezitters bijvoorbeeld een extra hypotheek afsluiten om een verbouwing te bekostigen of door het oversluiten van hypotheken waar nog een hoge hypotheekrente voor verschuldigd is. 

.

Hoe zit het met de maandlasten?

We zullen er maar niet omheen draaien. Een stijging in de hypotheekrente heeft direct effect op je maandlasten. Dit zul je dus merken wanneer je een nieuw huis koopt of besluit jouw hypotheek opnieuw voor een bepaalde periode vast te leggen. Toch zal de schade beperkt blijven. Bij een stijging van 0,1% op een hypotheek van €300,000 moet je denken aan een stijging van de maandlasten van ongeveer €25. Vergeleken met rentestanden uit het verleden mogen we nog steeds spreken over extreem lage hypotheekrentes, ondanks de verhoging.

.

Het effect op de huizenmarkt

Er is geen expert die precies weet wat de toekomst zal bieden. Wel kunnen we voorzichtig een voorspelling uitspreken. Een lichte stijging van de hypotheekrente hoeft niet perse effect te hebben op de huizenmarkt en de huizenprijzen. Wel kan een (veel) sterkere stijging van de rente als gevolg hebben dat de groep die kan kopen nog kleiner wordt dan die nu al is. Als er minder huizen verkocht worden kan dat ervoor zorgen dat huisprijzen dalen, wat op de langere termijn een goede ontwikkeling is!

Hulp bij het maken van de juiste keuze?

Er komt veel kijken bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Neem vrijblijvend contact op en laat je direct adviseren door onze experts!