Een startershypotheek iets voor jou?

Je eerste huis kopen is een leuke, maar vooral ook spannende gebeurtenis.

Voor veel starters voelt de aankoop van een huis in de randstad als een onmogelijke missie, maar wist je dat er ook veel kansen zijn? 

Zo profiteer je nu bijvoorbeeld van de lage hypotheekrente en kun je in aanmerking komen voor een starterslening als aanvulling op je hypotheek. 

In deze blog help ik je op weg met je hypotheek, zodat jij met een goed gevoel op huizenjacht kunt!

Voor welke hypotheekvorm kies jij?

Koop je voor het eerst een huis en wil je renteaftrek, dan heb je als starter de keuze uit twee hypotheekvormen:

1. De lineaire hypotheek waarbij je elke maand een deel aflossing en een deel rente betaalt. De aflossing iedere maand gelijk. Je hypotheekschuld neemt elke elke maand af, waardoor de hypotheekrente afneemt. Hierdoor dalen je netto maandlasten.

2. De annuïteitenhypotheek waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt. De verhouding tussen de rente en de aflossing verandert wel. Zo is in het begin de aflossing laag en de rente hoog. Gedurende de looptijd gaat het aflossingsbedrag omhoog en de rente omlaag. Je netto maandlasten gaan omhoog.

Vergroot je kansen met een starterslening 

Even voor de duidelijkheid: een startershypotheek is niet hetzelfde als een starterlening. 

De starterslening overbrugt het gat tussen wat je aan hypotheek kunt krijgen en de prijs van de woning. Oftewel, het geld dat je nog mist voor het kopen van een woning.

Ruim 200 gemeenten in Nederland (inclusief Den Haag) bieden een starterslening aan. Zo kun je net dat beetje extra lenen dat je nodig hebt voor je droomhuis.

Echter lijkt de de starterslening door Haagse regelgeving in de praktijk maar moeizaam te werken. Informeer hier dus goed naar!

Geld besparen huis kopen

Hoe zit het met de studieschuld? 

Doorgaans zullen de hypotheekverstrekkers kijken naar je huidige inkomen en naar de verwachting hoe je inkomen zich zal ontwikkelen. Daarnaast kijkt de bank of je een BKR-registratie hebt. 

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR), maar ik raad je wel aan je studieschuld tijdens het adviesgesprek met de hypotheekadviseur te melden.

Een studieschuld heeft namelijk invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. De hypotheekverstrekker wil uiteraard voorkomen dat je een hypotheek afsluit waarvan je de hypotheeklasten niet kunt betalen.

 

DGA Financieel adviseurs

Wat is het maximale bedrag dat je kunt lenen? Hoe zit het met hypotheek garantie en wat is de geschikte hypotheekvorm voor jou? 

Bij DGA kun je rekenen op onafhankelijk advies en persoonlijke begeleiding. Voor meer informatie raad ik je aan een kijkje te nemen op de website van DGA Financieel Adviseurs.

Ik wens je veel succes in de zoektocht naar je droomhuis!