Is de coronacrisis ook een huizencrisis?

Is dit het moment om een huis te kopen/verkopen of kunnen we beter nog even wachten?

Het zijn vragen die wij veel krijgen van onze klanten. Het is moeilijk hier eenduidig antwoord op te geven, omdat iedere situatie anders is.

Eén ding is zeker: het coronavirus heeft invloed op iedereen en op elke branche, dus ook op de huizenmarkt. Toch?

Is er sprake van een prijsdaling?

Door de oververhitte markt zijn huizen voor veel zoekenden de afgelopen jaren te duur geworden. Zou het goed zijn als de huizenmarkt afkoelt? Ja, zeggen deskundigen, maar als het gebeurt zal dat wel van korte duur zijn.

De prijzen lagen dit jaar 7 procent hoger dan een jaar eerder. We zien dat huizenprijzen de afgelopen vijf jaar zelfs met 38 procent zijn gestegen.

Hoe staan we er op dit moment voor?

Volgens makelaars vereniging NVM zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er net als na de crisis van 2008 een nieuwe huizencrisis zal ontstaan. Voorzitter Onno Hoes geeft aan dat de krapte aan het begin van de coronacrisis er nog steeds is. Oftewel, de situatie op de huizenmarkt is nog niet bijster veel veranderd sinds de maatregelen van de regering.

Mensen die al tijden op zoek zijn naar een koopwoning haken niet ineens af. Forse prijsdalingen zullen voorlopig dus nog uitblijven. Voor starters is dit wellicht minder goed nieuws, maar huizenbezitters kunnen gerust ademhalen. Zij zullen de waarde van hun woning de komende periode niet zien dalen, aldus het NVM.

Hoe nu verder?

In tegenstelling tot veel andere sectoren kan er op de huizenmarkt nog steeds verkocht en gekocht worden. De branche is dus alles behalve tot stilstand gekomen.

Wel merkte Funda halverwege maart een daling van maar liefst een kwart minder website verkeer op. Inmiddels is dit weer terug op het normale niveau en daarbij zelfs gestegen in vergelijking met januari en februari. Goed nieuws dus!

Wel raden wij mensen aan meer tijd te plannen tussen de koop en de overdracht van een woning. Zaken als een taxatie, bouwtechnische keuring of een verhuizing lopen door de omstandigheden vaak vertraging op.

Zodra zich nieuwe ontwikkelingen voordoen zullen wij jullie hier uiteraard van op de hoogte brengen. Vooralsnog zien wij de komende maanden (en de periode daarna) positief in!